Най-често през мрежата купуваме дрехи и обувки С 19% са

...
 
Най-често през мрежата купуваме дрехи и обувки С 19% са
Коментари Харесай

Онлайн магазините у нас с една пета повече

  Най-често през мрежата купуваме облекла и обувки
С 19% са нарастнали инсталациите на онлайн магазини в България през последните 12 месеца по отношение на предходния интервал. Това оповестява на база статистика от лични сървъри българска хостинг компания. Общият растеж от 2014 година до момента пък е 37%.

Проучване, направено неотдавна от един огромните картови оператори сочи, че 40% от българските консуматори

 

пазарят онлайн по няколко пъти всеки месец.

 

Спрямо есента на предходната година е регистриран растеж от 7 на 100. Анкетата сочи още, че всеки пети от потребителите би отказал да направи покупка, в случай че търговецът не приема онлайн разплащания. Най-често българските консуматори избират да пазарят онлайн облекла и обувки, като на тези продукти се падат съвсем две трети от покупките. На второ място са софтуерните артикули с дял от съвсем четири десети, следвани от книгите с дял от една пета. Други 40% от интервюираните са декларирали, че вършат и резервациите си за отмора през световната мрежа. От прочуването излиза наяве още, че има избрани групи артикули и услуги, за които хората избират да заплащат единствено онлайн. В тях попадат самолетните билети, почивките и ваучерите за разграничи козметични артикули и битови услуги.

 

От КЗП поучават преди да пазарим

 

от електронен магазин да обърнем внимание на първо място на това налична ли е информация за името, адреса и телефона на търговеца. Не бива дасе пропуща дали доставчикът е показал категорично правото на клиента да се откаже от контракта в границите на 14 дни. Полезно би било да се прочетат във форумите мнения от други консуматори, пазарували от въпросния електронен магазин.

От комисията напомнят, че в границите на Европейски Съюз имаме право да анулирате онлайн покупката в период от 14 дни без пояснение. В този случай продавачът е задължен да ви върне парите в период от 30 дни. Възстановената сума би трябвало да включва всички понесени от клиента разноски. Въпреки това обаче от негова страна може да се наложи заплащане на разноските по връщане на поръчаните артикули.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР